Eigenrisicodrager voor WGA of Ziektewet?

Als u eigenrisicodrager (ERD) bent u zelf verantwoordelijk voor de uitkeringen betreft de WGA en/of de Ziektewet. Dit betekent dat u zorg draagt voor de uitkering maar u bent ook verantwoordelijk voor de re-integratie activiteiten van zieke of arbeidsongeschikte medewerkers. U brengt dan de risico’s onder bij een private verzekeraar.

  • Item 1
  • Het voordeel van eigenrisicodragerschap is dat u, als werkgever, zelf meer de regie in handen heeft omdat u zelf verantwoordelijk bent voor de re-integratie.
  • Het is niet voor niets dat de Wet BEZAVA in gevoerd is

Het voordeel van eigenrisicodragerschap is dat u, als werkgever, zelf meer de regie in handen heeft omdat u zelf verantwoordelijk bent voor de re-integratie. Hierdoor kunt u hier zelf actief mee aan de slag en bent u niet afhankelijk van het UWV.

Het is niet voor niets dat de Wet BEZAVA in gevoerd is. De werkgever is beter in re-integreren dan het UWV.

Voor het gedeelte (WGA en/of ZW-flex) waar u eigenrisicodrager voor bent betaalt u geen premie aan de Belastingdienst. U moet dan op het premieonderdeel op de beschikking Whk 0% zien staan.

Echter ook dan kan het verstandig zijn contact met ons op te nemen. Immers mogelijk heeft u wel schadelast veroorzaakt bij een private verzekeraar en wordt u geconfronteerd met een premieverhoging.

De premies voor eigenrisicodragerverzekeringen van de diverse verzekeraars zijn de afgelopen jaren fors gestegen. Er zijn zelfs verzekeraars die deze verzekering uit de markt hebben gehaald, waarmee uw zekerheid van het afdekken van uw risico’s onder druk is komen te staan.

Ook zijn de regels betreft het switchen tussen het publieke bestel en privaat verzekeren aangescherpt.

Bent u geen eigenrisicodrager voor WGA of Ziektewet?

Bent u geen eigenrisicodrager voor WGA en/of Ziektewet-flex en heeft u deze risico’s dus bij UWV verzekerd dan adviseren wij u ook graag over de voor- en nadelen van eigenrisicodragerschap.

U kunt het eigenrisicodragerschap voor de WGA en/of Ziektewet-flex jaarlijks op 1 januari of op 1 juli laten ingaan of beëindigen. Uw aanvraag daarvoor moet ten minste 13 weken voor de beoogde ingangsdatum (dus
voor 1 oktober of voor 1 april) bij de Belastingdienst binnen zijn.

Na beëindiging van het eigenrisicodragerschap kan een werkgever gedurende drie jaar niet opnieuw eigenrisicodrager te worden. U bent dan verplicht om minimaal drie jaar bij UWV te blijven.

Wij kunnen voor u bereken of eigenrisicodrager worden of juist terug keren naar het publieke bestel voor u interessant is.

Dit is een button

Colofon menu

© 2023, Merces Custodio.

website: sbddesign.nl

Bel mij terug