Informatie over het coronavirus

Sinds eind 2019 is er een nieuw coronavirus. Op 27 februari 2020 is in ons land de eerste patiënt met coronabesmetting vastgesteld en de teller loopt langzaam op. De adviezen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) over hoe we met dit nieuwe coronavirus moeten omgaan zijn leidend. Intussen krijgen wij als arbodienst vragen over hoe hiermee op de werkvloer om te gaan.

Wat doen de bedrijfsarts en de arbodienst?

De bedrijfsarts speelt geen rol bij de diagnose van het virus. De diagnose wordt gesteld door de huisarts in samenspraak met de GGD. De eerste stap is om bij de eerste symptomen telefonisch contact op te nemen met de huisarts.

Als arbodienst kunnen wij met u meedenken over het opstellen van een bedrijfscontinuïteitsplan of als vraagbaak fungeren. Afhankelijk van uw behoeften zetten wij daarvoor een van onze kerndeskundigen in, bijvoorbeeld een bedrijfsarts, arbeidshygiënist of arbeids- & organisatieadviseur.

Wat kan ik doen om verspreiding van het nieuwe coronavirus te voorkomen?

Klachten van het coronavirus zijn koorts met daarbij hoesten of moeilijk ademhalen. De kans dat iemand ernstig ziek wordt door dit virus is klein. Het virus wordt overgedragen door kleine druppeltjes. Het gaat via hoesten, niezen of handen van de een naar de ander.

De belangrijkste maatregelen die iedereen kan nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn heel simpel. Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen:

  • Was uw handen vaak met water en zeep of gebruik desinfecterende handgel (https://www.rivm.nl/hygiene/handen-wassen).
  • Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog.
  • Raak zo min mogelijk uw ogen, neus en mond aan. Gooi de zakdoekjes direct weg in een bij voorkeur gesloten afvalbak.
  • Gebruik papieren zakdoekjes om uw neus te snuiten.
  • Blijf op 2 meter afstand van mensen die hoesten en niezen.

Bel uw huisarts als alle 3 punten van toepassing zijn:

  1. U bent in China, Iran, Singapore, Zuid-Korea of Noord-Italië geweest of in contact geweest met iemand die het coronavirus heeft. Houd de website van het RIVM in de gaten voor updates van de risicogebieden.
  2. U heeft koorts (38 graden of hoger).
  3. U hoest of ademt moeilijk.

Blijf thuis als de volgende 2 punten van toepassing zijn:

  1. U bent in China, Iran, Singapore, Zuid-Korea of Noord-Italië geweest. Houd de website van het RIVM in de gaten voor updates van de risicogebieden.
  2. U heeft klachten: verkoudheid, hoesten of niezen.

Ga NIET naar uw huisarts of huisartsenpost toe. Dan zou u andere mensen kunnen besmetten.

Wat kan ik als werkgever doen?

Communiceer de eerdergenoemde hygiënemaatregelen naar uw medewerkers. Let er ook op dat mensen zich hieraan houden en elkaar daarop aanspreken. Zorg voor voldoende handzeep, desinfecterende gel en tissues op de werkplek. Maak regelmatig schoon (onder meer deurklinken, lichtknoppen, trapleuningen, toetsenborden en computermuizen).

Overweeg om het ‘groeten zonder aanraking’ in te voeren op het werk. Hiermee wordt handen schudden en ander direct contact tussen mensen vermeden en het risico op overdracht via de handen aanzienlijk verminderd. Maak dit beleid dan ook duidelijk kenbaar voor werknemers, klanten en bezoekers.

Meer informatie?

Het advies van het RIVM is leidend. Op de pagina van het RIVM vindt u de meest actuele informatie en veelgestelde vragen over het coronavirus:

https://www.rivm.nl/nieuws/actuele-informatie-over-coronavirus

https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19/vragen-antwoorden

Op de website van de Rijksoverheid vindt u antwoorden op veelgestelde vragen over het coronavirus voor werkgevers en werknemers:

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/veelgestelde-vragen-over-coronavirus-voor-werkgevers-en-werknemers

Medewerkers kunnen voor de laatste informatie ook verwezen worden naar:

https://www.thuisarts.nl

Het ministerie van Buitenlandse Zaken gaf onlangs een negatief reisadvies voor de provincie Hubei (de provincie waarin Wuhan ligt). Controleer voordat u naar het buitenland reist altijd even het actuele reisadvies:

https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen

 

Colofon menu

© 2023, Merces Custodio.

website: sbddesign.nl

Bel mij terug