Slapende dienstverbanden zijn niet langer toegestaan

Hoge Raad maakt einde aan slapende dienstverbanden

Werkgevers mogen langdurig zieke werknemers niet meer in dienst houden om te voorkomen dat ze een transitievergoeding moeten betalen. De Hoge Raad zegt dat dergelijke ‘slapende dienstverbanden’ niet zijn toegestaan. Hierover is al jaren veel onduidelijkheid, en daar maakt de Hoge Raad vandaag een einde aan.

Hoge kosten werkgever

Het argument dat werkgevers op hoge kosten worden gejaagd gaat volgens de Hoge Raad niet meer op sinds er een wet is waarin is geregeld dat werkgevers een compensatie kunnen krijgen voor de betaling van de transitievergoeding aan een langdurig arbeidsongeschikte werknemer.
Bovendien is duidelijk dat de wetgever met deze compensatieregeling af wil van de ‘slapende dienstverbanden’.
De werkgever heeft dus de verplichting om, op verzoek van de arbeidsongeschikte werknemer, het ‘slapende dienstverband’ te beëindigen, met betaling van een bedrag ter hoogte van de wettelijke transitievergoeding. Er is een uitzondering als de werkgever gerechtvaardigde belangen heeft om de arbeidsongeschikte werknemer toch in dienst te houden, bijvoorbeeld als er een reëel uitzicht is op re-integratie.

Regeling compensatie transitievergoeding

Lees of u in aanmerking komt voor de regeling compensatie transitievergoeding in ons artikel Regeling compensatie transitievergoeding.

Heeft u een slapend dienstverband?

En wilt u meer informatie over welke stappen u moet ondernemen? Neem dan contact met ons op!
Wij helpen u verder.
Telefoonnummer: 035 – 695 32 36
contact

Bron: De Rechtspraak

Colofon menu

© 2023, Merces Custodio.

website: sbddesign.nl

Bel mij terug